Werking politiediensten: Minister Milquet

Image

Politiegeweld Mortsel: Milquet vraagt schorsing betrokken agent

22.2.2013

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet vraagt de lokale overheid, de enige bevoegde tuchtautoriteit, in een brief om de betrokken politieambtenaar te schorsen en eventueel andere ordemaatregelen te treffen. Dat laat ze weten in een reactie op de Panorama-uitzending over de zaak Jonathan Jacobs.

De minister zegt geschokt te zijn door de camerabeelden en besloot na de doorverwijzing van één van de agenten naar de correctionele rechtbank diens schorsing te vragen bij de lokale overheid.

De minister vraagt het Comité P ook aanbevelingen voor te bereiden ter aanvulling van de operationele richtlijnen voor de politieambtenaren die met dergelijke situaties geconfronteerd worden. Ze wil ook dat het comité voorstellen formuleert om de opleidingen voor geweldbeheersing daaraan aan te passen.

Geweldbeheersing

“Het is immers zo dat bij bepaalde interventies door alle actoren en alle disciplines op het terrein nauwgezet rekening moet worden gehouden met bepaalde medische en zelfs psychiatrische aspecten of verslaafdheid aan stimulerende middelen: dit om op de meest adequate manier te kunnen optreden”, aldus de minister. In dat kader pleit de minister er voor de samenwerking tussen psychiatrie, justitie en politie te optimaliseren.

Onderzoek

Het Comité P voert momenteel geen onderzoek naar de feiten van politiegeweld in Mortsel in 2010, verklaarde Diane Reynders van het Vast Comité van Toezicht op de politiediensten, zoals het comité officieel heet.

Wel bereidt het comité een onderzoek voor naar de tussenkomsten van de Bijzondere Bijstandsteams en naar het politieoptreden bij psychische problemen. Maar dit onderzoek zit nog in een voorbereidende fase, aldus Reynders die om die reden geen verdere informatie kwijt kon.

De feiten zelf worden door de algemene inspectie van de politie onderzocht, voegde ze er nog aan toe.

http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1584401/2013/02/22/Politiegeweld-Mortsel-Milquet-vraagt-schorsing-betrokken-agent.dhtml

 

Advertisements

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: