Justitie: verantwoordingsplicht foute magistraten ?

Image

Magistraten die in opspraak komen, zullen zich in de toekomst moeten verantwoorden voor een tuchtrechtbank. ‘Vanaf dan zijn we zeker dat een onafhankelijke rechtbank oordeelt over overtredingen’, juicht minister van Justitie Turtelboom (Open Vld) de nakende wet toe…

2.3.2013

Een tuchtrechtbank zal binnenkort kunnen oordelen of magistraten, gerechtspersoneel, advocaten, notarissen en gerechtsdeurwaarders de regels respecteren en hun boekje niet te buiten gaan. Al jaren zijn alle politieke partijen in ons land overtuigd van de noodzaak van een dergelijke rechtbank maar een concrete invulling bleef uit. Een wetsvoorstel dat nu in de Senaat ligt, moet nog deze maand goedgekeurd geraken.

Externe rol

De tuchtrechtbank zal bestaan uit drie magistraten en een externe. Vooral op dat laatste drong Open Vld aan. “Een tuchtrechtbank moet elke zweem van partijdigheid de kop indrukken”, zegt Open Vld-senator Martine Taelman. “Als je rechters enkel laat berechten door andere magistraten, blijft die indruk van corporatisme bestaan.” De externe rol is weggelegd voor een stafhouder die als onafhankelijk advocaat een adviserende stem krijgt en de beraadslaging van de rechtbank zal volgen.

Momenteel is het de korpschef die de tuchtprocedure van een magistraat moet leiden. “Dat is lastig, want in de meeste gevallen gaat het om rechtstreekse medewerkers”, zegt Taelman. “Dan is het uiteraard moeilijk om een onafhankelijke procedure te starten, zonder emotionaliteit.”

Corruptieschandaal

Voormalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) slaagde erin een globaal akkoord voor een tuchtrechtbank te bereiken nadat schandalen zoals Fortisgate en het corruptieschandaal rond Francine De Tandt, toen voorzitter van de Brusselse Rechtbank van Koophandel, het imago van justitie rake klappen toedienden.

Ook Annemie Turtelboom is opgelucht dat de wet bijna gestemd wordt. Maar: “We willen meer mogelijkheden, maar misschien vooral om ze niet te moeten gebruiken. Want wat je echt wilt, is dat alles naar behoren loopt.”

Introspectie voor alle partijen

De justitieminister stelde gisteren haar langverwachte hervorming van het gerechtelijk landschap voor maar een oorlog tussen Antwerpse magistraten overschaduwde dit gloriemoment. Die brak uit naar aanleiding van de controversiële zaak-Jonathan Jacob, die stierf in een cel.

Turtelboom stelt vast dat Justitie op haar grondvesten davert en aan grondige introspectie doet. “Maar andere zouden dat ook moeten doen,” beklemtoont ze. “We moeten de samenwerking van psychiatrie, justitie en politie herbekijken.”

Excuses aan de familie Jacob kan de minister niet bieden. “De beelden zijn traumatisch en dramatisch. Meer kan ik niet zeggen. Het onderzoek loopt immers nog.”

http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1589077/2013/03/02/Magistraten-voortaan-voor-tuchtrechtbank.dhtml

Advertisements

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: