Website Nieuws: Britse Hooggerechtshof

Image

“Websites aansprakelijk voor lasterlijke reacties”

15/2/13 – Bron: financial times

Het vonnis lijkt slecht nieuws voor internetbedrijven en websites, die altijd hebben aangevoerd dat ze als ‘uitgever’ niet rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de gebruikersinput op hun sites.
Websites kunnen juridisch ter verantwoording worden geroepen voor lasterlijke reacties die erop geplaatst worden. Dat blijkt uit een vonnis van het Britse Hooggerechtshof waarover de Britse zakenkrant The Financial Times bericht. Google werd er aansprakelijk gesteld voor een aantal commentaren op een blog die gehost was op het eigen Blogger-platform.

Voor elke internetondernemer geldt in elk geval de volgende stelregel: hoe meer controle je wil behouden als objectieve online tussenpersoon, hoe groter je aansprakelijkheid voor ‘foute’ content van derden.
ICT-jurist Matthias Dobbelaere
Het vonnis van het High Court viel in een beroepszaak over 8 lasterlijke commentaren die in april 2011 waren geplaatst op de weblog ‘London Muslim’. Die was gecreëerd op en gehost door het gratis blogplatform van Google, Blogger. De reacties werden pas in augustus van 2011 verwijderd nadat een lezer van het blog erover een klacht had ingediend bij Google.

In het oorspronkelijke vonnis werd Google niet verantwoordelijk gesteld voor de reacties. In de zaak in beroep ziet het Britse Hooggerechtshof dat toch enigszins anders. De rechters vinden het “op z’n minst argumenteerbaar dat Google op een bepaald moment na de melding toch aansprakelijk werd voor de aanhoudende publicatie van het materiaal”.

Actiever controleren
Een door de Financial Times geciteerde advocaat ziet in het vonnis slecht nieuws voor internetbedrijven en websites, die altijd hebben aangevoerd dat ze als ‘uitgever’ niet rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de gebruikersinput op hun sites. Erg veel internetbedrijven werken met inhoud die afkomstig is van gebruikers. Het vonnis zou betekenen dat ze die informatie van derden dus veel actiever moeten gaan controleren.

Matthias Dobbelaere van juridisch ICT-advieskantoor MyLex bevestigt ons dat dat principe van de ‘objectieve online tussenpersoon’ al een paar jaar aan het wankelen is. “Recent bleek nog dat eBay aansprakelijk is voor namaak, tenminste na kennisgeving, ondanks het betoog van de veilingsite dat ze niks met de inhoud te maken had.”

In België is volgens Dobbelaere de ‘notice-and-takedown’-praktijk sterk verankerd. “Een website of webshop is hier pas aansprakelijk na kennisgeving door de klagende partij. Je kan geen actieve controle eisen van de online uitbater, tenzij de uitbater kan verwachten dat er gevoelige data of identiteitsgegevens worden gedeeld.”

http://www.demorgen.be/dm/nl/5403/Internet/article/detail/1580093/2013/02/15/Websites-aansprakelijk-voor-lasterlijke-reacties.dhtml

Advertisements

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: