Minister van Justitie Onkelinx wil voorhechtenis beperken

Image

18 november 2003

BRUSSEL– Minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) wil het systeem van de voorlopige hechtenis hervormen. Ze speelt met het idee om voor sommige misdrijven voorlopige hechtenis te verbieden en voor andere een maximaal aantal dagen voorlopige hechtenis in te voeren. De oppositie vindt dit een verkeerd signaal.
Onkelinx lanceerde het idee voor een hervorming van de voorlopige hechtenis al in een interview met De Standaard van 29 augustus. Onkelinkx wil zo iets doen aan de chronische overbevolking in de gevangenissen.

Dertig tot veertig procent van de gevangenisbevolking bestaat uit mensen die wachten op een rechtszaak. Mensen die (nog) niet veroordeeld zijn en genieten van het vermoeden van onschuld.

In haar beleidsnota, die ze vandaag voorstelt in de commissie Justitie van de Kamer, schrijft Onkelinx ,,dat het wenselijk is dat het mechanisme van de voorlopige hechtenis opnieuw bekeken wordt.” Hoe ze het systeem concreet wil hervormen, zegt Onkelinkx in de nota niet. Het enige wat er staat is ,,dat een hervormingsproject in voorbereiding is met alle actoren van het terrein.” Ondertussen vraagt ze dat de invrijheidstelling onder voorwaarden of op borgtocht aangemoedigd zou worden.

In een interview met De Tijd suggereerde Onkelinkx gisteren denkpistes die ze niet in haar beleidsplan schreef. Zo lanceerde ze het idee om voor sommige misdrijven voorlopige hechtenis te verbieden en voor andere een maximaal aantal dagen voorlopige hechtenis in te voeren.

Op dit moment kan voorhechtenis enkel bij misdrijven die strafbaar zijn met een gevangenisstraf van meer dan één jaar. In Frankrijk is dat bij feiten die strafbaar zijn met meer dan drie jaar cel. Nog in Frankrijk is de duur van de voorhechtenis beperkt.

In de ogen van de oppositie vindt het idee geen genade. ,,De grote fout ligt niet in het systeem van de voorlopige hechtenis maar bij de traagheid van het gerechtelijk onderzoek”, zegt Tony Van Parys (CD&V). ,,Onkelinkx zou er beter voor zorgen dat de onderzoeken sneller verlopen. Op die manier kunnen verdachten sneller berecht worden. Het is ondenkbaar verdachten vrij te laten naar wie het onderzoek nog niet rond is.”

CD&V en NV-A vinden de voorstellen slecht onderbouwd en ,,een slecht signaal” naar de bevolking. Het Vlaams Blok pleit voor extra gevangenissen zoals die beloofd waren door de vorige minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD).

De christelijke overheidsvakbond CCOD reageert wel positief. Zij zien er een stap in om de overbevolking van de gevangenissen mee tegen te gaan.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DST18112003_012

Advertisements

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: